Tablice


Tablice

Tablice su veoma zgodno pomoćno sredstvo koje koristimo za prikaz podataka u pravilnim stupcima i retcima. Dobre će tablice nadopunjavati tekst a ujedno pomoći smanjiti količinu brojeva u tekstu. Također moguće ih je koristiti u nevidljivom obliku za napredno formatiranje teksta. Iako se tekst u stupcima i retcima može poravnati i na primitivan način (upotrebom tabulatora ili pak obične razmaknice), tablice su daleko napredniji alat koji će tekstu osigurati homogenost i stabilnost kod formatiranja dokumenta, prenošenja na drugo računalo ili ispisivanja na pisaču.

Vrijednosti podataka u tablici poravnavaju se udesno kako bi se brojevi bili lakše očitani i usporedivi.
Sjenčanje svakog drugog retka također olakšava čitanje tablice.

Kod formatiranja tablice treba paziti jer upotrebom prevelikog broja formatiranja možemo postići suprotan efekt – nečitkost i teško praćenje podataka.

Namjena tablice nije u tome da nekome prezentira vaše umjetničke sposobnosti, već određeni skup vrijednosti podataka. Koristite formate u skladu s tim - čitak font i diskretne kombinacije boja.

Kod upotrebe formata preporučeno je koristiti uvijek iste formate za sve tablice u ostatku materijala gdje su umetnute jer na taj način će sve vaše tablice biti konzistentne i korisnici će se u njima lakše snalaziti.